Zs. SIMON: Agrorezort charakterizujú "veľké slová bez reálnej pomoci a riešení"

14.07.2012 Bratislava

Bratislava 14. júla (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR pod vedením Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD) charakterizujú podľa slov exministra pôdohospodárstva Zsolta Simona (Most-Híd) "ľúbivé veľké slová bez reálnej pomoci a riešení, ktoré vyžarujú bezradnosť a neodbornosť".

"Za negatívum považujem najmä nenaplnenie predvolebných sľubov v otázkach červenej nafty a nižšej DPH na potraviny, ako aj nezvládnutie potravinovej pomoci za rok 2012, čo predstavuje priamu ekonomickú škodu pre krajinu vo výške viac ako 5 miliónov eur. Sociálny demokrat nechce pomôcť odkázaným osobám, ani keď je to zadarmo. Predchádzajúca vláda pritom rozdala potravinovú pomoc viac ako 410.000 odkázaným osobám," uviedol pre TASR Simon pri hodnotení 100 dní vlády SR.

Negatívom pôsobenia nového vedenia MPRV SR je podľa Simona aj rušenie tvorby pracovných miest na vidieku. "Z programu, ktorý sme vytvorili a v rozpočte na rok 2012 boli vyčlenené 2 milióny eur, už zostalo len 600.000 eur a projekt sa zatiaľ nerealizuje, aj keď je tam priestor na tvorbu viac ako 15.000 pracovných miest," konštatoval.

Poznamenal, že tento rok meškajú platby na tzv. veľkú dobytčiu jednotku (VDJ). "V roku 2011 boli v tomto čase už rozhodnutia o platbe vydávané a do konca júla 2011 aj vyplatené. Teraz to vyzerá tak, že platby na VDJ budú vyplatené až v budúcom roku," zdôraznil.

Chaos v slovenskom agrorezorte vidno podľa Simona na každom kroku. "Raz sa zavádza vyššie nájomné za pozemky prenajímané Slovenským pozemkovým fondom (SPF) a o dva týždne údajne platí opak. Raz sa chce znížiť DPH na potraviny, raz nie. Vydávajú sa metodické usmernenia, ktoré sú v rozpore so zákonmi a nariadeniami, čím sa pôsobí poľnohospodárom priama škoda. Európska komisia bude však kontrolovať podľa zákonov a nariadení, a nie podľa metodiky," podotkol.

Celá Ficova vláda podľa neho systematicky pracuje na tom, aby ceny potravín na Slovensku vzrástli. "Za prvej Ficovej vlády boli najvýnosnejšou plodinou na ornej pôde slnečné kolektory, ako aj boom s bioplynovými stanicami, v ktorom teraz opätovne vehementne pokračujú. Vďaka takémuto prístupu sa už na viac ako 20.000 hektároch pôdy dnes namiesto potravín produkuje drahá elektrická energia," spresnil.

Za pozitívnu v pôsobení súčasného vedenia MPRV SR možno podľa exministra pôdohospodárstva označiť snahu Ľubomíra Jahnátka bojovať proti nekvalitným potravinám a podporovať výrobu domácich výrobkov. "Kladne možno zároveň hodnotiť súčasné vedenie agrorezortu za pokračovanie v postojoch SR v otázkach reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ na obdobie rokov 2014 až 2020, najmä pri riešení národných doplatkov, tzv. zastropovania platieb, pri presadzovaní politiky tzv. aktívneho farmára a pri orientácii na zamestnanosť," dodal.
 

Vyberte región